Pitanja i odgovori

Najčešća pitanja naših postojećih i potencijalnih klijenata te odgovori Plavo tima

Budući da smo primjetili da dosta naših potencijalnih korisnika uvijek postavlja slična pitanja, odlučili smo najčešća pitanja postaviti na našu web stranicu tako da budu dostupna svima i da na taj način poboljšamo uslugu informiranja o Blue POS programu.

Ukoliko imate dodatnih pitanja o radu Bue POS sustavu za ugostiteljstvo, slobodno nas kontaktirajte i dobiti ćete odgovor. Naši djelatnici su Vam na raspolaganju.
Plavo Tim

Pogledajte pitanja u donjem tekstu za koja smo smatrali da su bitna i koja smo izdvojili kako bi Vam mogli dati više informacija o načinu rada i korištenju Blue POS sustava.
Plavo Tim

Zanima me Blue POS program za ugostiteljstvo? Što moram imati od opreme?

Od opreme treba imati PC računalo od minimalno 512 MB radne memorije (RAM) sa Windows XP ili novijim operativnim sustavom.

Da li nužno moram kupiti Touch Screen monitor da bi mogao koristiti Blue POS?

Ne, Blue POS dolazi sa Touch Screen i PC verzijom. PC verzija umjesto Touch Screen monitora za rad koristi klasični monitor i tipkovnicu. Nadalje, PC verzija programa sadrži sve opcije i mogućnosti kao i Touch Screen verzija.

Da li Blue POS program podržava fiskalizaciju?

Da, Blue POS je spreman za fiskalni način rada. To znači da omogućava spajanje i rad sa poreznim informacijskim sustavom te podržava sve tehničke zahtjeve koje je porezna uprava stavila pred proizvođače blagajni.

Da li u programu ima opcija za izdavanje više računa za jedan stol?

Da, to je opcija koju su tražili mnogi naši klijenti a posebno je bitna budući strani turisti imaju običaj da svaka osoba plaća svoj račun. U nekim inačicama programa to je rješeno na način da se određene savke prebacuju na drugi stol. Mi nismo slijedili taj promjer nego smo napravili posebnu opciju koja dozvoljava kreiranje više računa za jedan stol.

Da li moram u Vas kupiti i POS opremu?

Ne, POS opremu možete kupiti bilo gdje ili koristiti postojeću (ukoliko zadovoljava minimalne zahtjeve za rad). U slučaju da opremu niste kupili u nas, garancija nije pokrivena od naše strane te se potencijalni izlasci na teren (zbog eventualnog kvara) naplaćuju.

Imam potrebnu za više blagajni unutar jednog ugostiteljskog objekta. Da li su sve blagajne spojene u jednu cjelinu?

Da, sve blagajne djeluju kao jedna. To znači da sve djele jedinstvenu bazu podataka i imaju isti brojač računa. Konobar primjerice na jednoj blagajni može otvoriti stol te zaključiti račun za taj isti stol na drugoj blagajni.

Da li Vaš program podržava slijedove za narudžbe?

Da, program podržava slijedove za narudžbe koje korisnik definira prema svojim potrebama (primjerice, aperitiv, predjelo, glavno jelo, desert). Na taj način, prilikom ispisa narudžbe jasno su istaknuto koji artikli su predjelo a koji su primjerice glavno jelo. Ova opcija je tipičan primjer zahtjeva od strane naših postojećih klijenata.

Što dobivam plaćanjem Blue POS paušalnog iznosa održavanja?

Dobiva se korištenje i podrška u radu sa Blue POS programom. U to spada besplatan update svih novih verzija, telefonska podrška, 1 izlaz na teren (mjesečno) i otklanjanje svih kvarova bez dodatne naplate (eventualni zamjenski djelovi se plaćaju, usluga ne). Ukoliko kvar blagajne zahtjeva da se računalo odvede na servis, Plavo osigurava zamjensko računalo za nastavak rada. Svaki dodatni izlaz na teren koji nije pokriven ugovorom u paušalom održavanju, plaća se po povlaštenom cjeniku.

Imam Android mobitel. Da li na njega mogu instalirati Vašu aplikaciju za narudžbe ili moram kupovati novi uređaj?

Da, moguća je instalacija i rad na bilo koji uređaj baziran na Android operativnom sistemu.

Imam blagajnu drugog proizvođača. Da li mogu koristiti Vaš Android program za narudžbe?

Ne, Blue POS Android program nije kompatibilan sa drugim inačicama POS blagajni. Namjenjen je radu sa Blue POS blagajnom.

Da li pomoću Blue POS programa mogu voditi kompletno knjigovodstvo?

Ne, Blue POS omogućava sva izvješća potrebnih za knjigovodstvo. Obračun plaća radnika, plaćanje poreza te ostale knjigovodstvene zadaće ne spadaju u domenu blagajne. Za to služe knjigovodstveni programi.

Da li je moguće zabraniti pristup konobarima u određene opcije?

Da, administrator programa može definirati koje opcije su konobaru dozvoljene a koje ne.

Da li se plaća otvaranje nove poslovne godine?

Ne, Blue POS automatski prepoznaje novu poslovnu godinu te sam izvrši njeno prebacivanje. Nadalje, izvrši se i arhiviranje stare godine u koju administrator uvijek ima mogućnost pristupa.

Prije sam plaćao izmjene poreznih stopa. Da li to mogu obaviti sam?

Da, program ima opciju automatskog prebacivanja porezne stope za sve artikle. Čak nije potrebno prebacivati poreznu stopu za svaki artikal posebno, već jednom akcijom prebaci se porezna stopa za sve artikle.

Da li daljinskim spajanjem na blagajnu konobar mora zaustaviti rad?

Ne, daljinsko spajanje ne zahtjeva zaustavljanje rada u ugostiteljskom objektu. Nadalje, konobar i ne zna da je daljisko spajanje u tijeku.

Da li se izvještaji za knjigovođu mogu ispisivati preko interneta?

Da. Ne samo da su izvještaji dostupni na daljinu već ih je moguće ispisati na POS ili A4 pisač koji se nalazi na udaljenom računalu.

Da li program ima opciju praćenja skladišta?

Da. Opcija pračenja skladišta (primke, izdatnice, otpis, normativi) uključena je u osnovnu verziju programa i dodatno se ne naplaćuje.

Da li je moguće trajno kupiti Blue POS program?

Ne. Paušalnim iznosom dobivate mogućnost korištenja Blue POS programa. U slučaju prekida suradnje ili neplaćanja održavanja gubite mogućnost korištenja Blue POS-a te ste dužni osigurati neko drugo programsko rješenje.